LIDZIA

LIDZIA

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 329]

Karp w sosie serowym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Wyśmienite danie nie tylko na Wigilię. Super połączenie karpia z sosem serowym i wszystko zapiekane z ziemniaczkami.

Karp w sosie serowym Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Karp w sosie serowym

 

 

Sposób przygotowania:

Karp w sosie serowym
Umytą rybę przełożyć do garnka, zalać wodą tak, by tylko zakryła dzwonka. Wrzucić kostki bulionowe, tylko zagotować. Wyjąć rybę i ułożyć w formie wysmarowanej masłem. Polać sosem i przykryć serem. Dookoła ułożyć przygotowane ziemniaki. Zapiec w temperaturze 180 stopni przez ok. 15-20 minut. SOS: Do śmietanki wrzucić serki topione. Mieszając trzepaczką powoli podgrzewać do rozpuszczenia serków. Gdy śmietanka zacznie się gotować, zmniejszamy ogień i doprawić do smaku. Ziemniaki obrać, umyć, pokroić w ósemki i ugotować w osolonym wrzątku, na pół twardo. Odcedzić. Polać niewielką ilością oleju, posypać przyprawą do ziemniaków i delikatnie wymieszać.
Karp w sosie serowym
Gotowanie porcji karpia do dania z sosem serowym.
Karp w sosie serowym
Polanie sosem karpia ułożonego w formie.
Karp w sosie serowym
Obłożenie karpia serem i przygotowanymi ziemniakami.
Karp w sosie serowym
Upieczony karp w sosie serowym z ziemniakami.