Sposób przygotowania:
Karp wigilijny
Karpia oczyścić, umyć podzielić na dzwonka, skropić sokiem
z cytryny, posolić i odstawić na 30 minut w chłodne miejsce. Rybę panierować w mące rozkłóconym jaju i w tartej bułce. Margarynę roztopić, podgrzać i smażyć karpia powoli na małym ogniu z obu stron na złoty kolor. Kawałki ryby przełożyć do rondla, na wierzch położyć margarynę i dopiec w piekarniku. Można podawać z frytkami oraz surówką z kiszonej kapusty.
z cytryny, posolić i odstawić na 30 minut w chłodne miejsce. Rybę panierować w mące rozkłóconym jaju i w tartej bułce. Margarynę roztopić, podgrzać i smażyć karpia powoli na małym ogniu z obu stron na złoty kolor. Kawałki ryby przełożyć do rondla, na wierzch położyć margarynę i dopiec w piekarniku. Można podawać z frytkami oraz surówką z kiszonej kapusty.