agata1722

agata1722

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 518]

karp z czosnkiem

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

karp z czosnkiem na wigilijny stół i nie tylko

karp z czosnkiem

Składniki:

karp z czosnkiem

 

  • 1 i 1/2 kg karpia
  • 4 roztarte ząbki czosnku
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • ½ łyżeczki chilli
  • Grubo posiekana zielona pietruszka
  • Ósemki cytryny(dowolnie) , sól

 

Sposób przygotowania:

karp z czosnkiem
Oprawionego karpia bez głowy i ogona pokroić na długie dzwonka, ułożyć na dnie garnka, wlać tylko tyle wody, aby zakryła rybę. Gotować na małym ogniu aż będzie miękka. Czosnek wymieszać z sokiem z cytryny, dodać do ugotowanej ryby, ostrożnie wymieszać, zestawić z ognia, przykryć pozostawić przez godzinę. Ostrożnie wyjąć jeszcze ciepłą rybę łopatką do przewracanie mięsa, wyłożyć na półmisek, przybrać zieloną pietruszką i cytryną. Podawać z ziemniakami lub świeżym białym pieczywem. Z wywaru, w którym była gotowana ryba można przyrządzić sos, który podaje się oddzielnie. Tak przyrządzonego karpia możemy podawać na wigilie!