Natala1210

Natala1210

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 770]

Karp z morelami

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Świetnie smakuje z ryżem i sałatą.

Karp z morelami

Składniki:

Karp z morelami

 

  • 80dag.filetów z karpia,
  • 30dag.moreli,
  • 1/2szkl.czerwonego,wytrawnego wina,
  • 1/4 łyżeczki cynamonu,
  • 1/4 łyżeczki goździków,
  • 1/4 łyżeczki imbiru,
  • 1/4 łyżeczki cukru,
  • 1/4 łyżeczki skórki cytrynowej
  • sok z 1 cytryny
  • 3 łyżki oleju,
  • 1 łyżka mąki,
  • sól

Sposób przygotowania:

Karp z morelami
Filety natrzeć solą,skropić sokiem z cytryny,przykryć i wstawić na 1 godz.do lodówki.Morele sparzyć,obrać ze skórki,przekroić na pół i usunąć pestki.Razem z winem,skórką cytrynową,cynamonem,pozostałym sokiem z cytryny,
goździkami,imbirem oraz cukrem zmiksować,w razie potrzeby doprawić jeszcze cukrem i szczyptą soli.Filety pokroić na porcje,obtoczyć w mące i usmażyć na rozgrzanym oleju,ułożyć je w natłuszczonym żaroodpornym naczyniu,polać sosem i zapiekać ok.7min.