dayzi

dayzi

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1202]

Karp z włoszczyzną

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
  • KALORIE: 250
         
ocena: 4/5 głosów: 7

Filety z karpia duszone z jarzynkami i przyprawami. Aromatyczna i smaczna ryba na wigilię i nie tylko.

Karp z włoszczyzną Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Karp z włoszczyzną

 

  • 2 filety z karpia
  • 1 cebula
  • 2 marchewki
  • 1 mały seler
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 - 2 łyżeczki octu winnego
  • 2 szkl bulionu warzywnego
  • cytryna
  • 1 łyż masła
  • sól
  • pieprz
  • cukier

Sposób przygotowania:

Karp z włoszczyzną
Rybę płuczemy i osuszamy. Nacieramy solą i pieprzem oraz obficie skrapiamy sokiem z cytryny. Warzywa obieramy i ścieramy na tarce. Cebulę drobno siekamy. Czosnek przepuszczamy przez praskę. W rondlu rozgrzewamy masło. Szklimy cebulę z czosnkiem. Dodajemy warzywa całość chwilę smażymy. Następnie zalewamy bulionem. Doprawiamy do smaku octem i przyprawami. Dodajemy pokrojonego w mniejsze kawałki karpia i gotujemy na wolnym ogniu ok 10 minut. Na półmisek przy pomocy łyżki cedzakowej wyjmujemy warzywa i na jarzynach układamy kawałki karpia. Smacznego!
Karp z włoszczyzną
Oczyszczone filety przyprawiamy solą i pieprzem i skrapiamy sokiem z cytryny.
Karp z włoszczyzną
Obraną marchew i selera ścieramy na tarce.
Karp z włoszczyzną
Warzywa chwilę smażymy co jakiś czas mieszając.
Karp z włoszczyzną
Warzywa zalewamy bulionem i doprawiamy do smaku.

Tagi:

karp ryba