ewelinuśka

ewelinuśka

Szef Kuchni
[Przepisów: 90]

Karpatka

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Przygotowanie: 115 minut.

Karpatka

Składniki:

Karpatka

 

  • NA CIASTO:
  • 6 łyżek masła
  • 6 jajek
  • 1 szklanka mąki
  • 1/2 torebki proszku do pieczenia
  • 1 szklanka wody
  • szczypta soli

 

  • NA KREM:
  • 1 litr mleka
  • 2 torebki budyniu o smaku waniliowym
  • 2 jajka
  • 3 kostki masła
  • 2 torebki cukru waniliowego
  • 2 szklanki cukru pudru
  • 4 żółtka
  • owoce sezonowe
  • listki mięty do dekoracji

Sposób przygotowania:

Karpatka
Przygotowanie: 1) W rondelku zagotuj wodę. Do wrzątku wrzuć masło i mieszaj,aż się całkowicie rozpuści. Następnie dodaj szczyptę soli oraz przesianą mąkę. Energicznie mieszaj, aż ciasto zgęstnieje i zacznie odstawać od ścianek rondelka. Wystudź. 2) Do zupełnie zimnej masy kolejno wbijaj jajka, cały czas ucierając mikserem. Dodaj proszek do pieczenia. Mieszaj aż ciasto uzyska gładką, jednolitą konsystensję. Ciasto podziel na dwie równe części. Każdą z nich rozsmaruj na przykrytej pergaminem płaskiej blasze. Kolejno wstawiaj do piekarnika nagrzanego do temp. 180 st. Piecz po około 40 minut. 3) Jajka i żółtka utrzyj z cukrem waniliowym oraz proszkiem budyniowym. Mleko zagotuj. Wrzące mleko powoli wlewaj do masy jajecznej stale mieszając. Ponownie postaw na ogniu, mieszając zagotuj. 4) Kostki masła utrzyj z cukrem pudrem. Małymi porcjami dodawaj masę budyniową. Utrzyj na gładki krem. Wystudzone placki przełóż przygotowanym kremem. Udekoruj listkami mięty i owocami sezonowymi. Przed podaniem ciasto możesz obficie posypać cukrem pudrem.