sebastian1971rocznik

sebastian1971rocznik

Kuchcik
[Przepisów: 2]

Karpatka

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 7

Bardzo dobre dla gości do kawki i do bajery

Karpatka

Składniki:

Karpatka

 

  • Ciasto:
  • 2 szklanki wody
  • kostka margaryny
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 6 jajek
  • Krem:
  • budyń śmietankowy
  • ½ litra mleka
  • 1 ½ kostki masła lub margaryny
  • 2 żółtka
  • 1 szklanka cukru pudru
  • Ponadto:
  • cukier puder

 

Sposób przygotowania:

Karpatka
Wodę zagotować z margaryną, dodać mąkę i energicznie mieszając prażyć 5 minut.

Zdjąć z ognia i ostudzić. Do ostudzonego ciasta dodać jajka (wbijać po jednym) i ucierać. Podzielić na 2 części i rozsmarować cieniutko na mocno wysmarowanych tłuszczem formach o wymiarach 25 na 36 cm. Włożyć do piekarnika i piec ok. 25 minut w temperaturze 160-170 °C. Upiec dwa placki.

Ugotować budyń wg. przepisu na opakowaniu. Masło lub margarynę ucierać. Dodać żółtka i cukier puder. Nadal ucierając dodawać ostudzony budyń. Dwa placki ciasta przełożyć kremem. Gotowe ciasto posypać cukrem pudrem i schłodzić w lodówce.