Sposób przygotowania:
Karpatka domowa
Do garnka wlewamy wodę i wsypujemy sól. Mieszamy Wrzucamy do tego masło i gotujemy do rozpuszczenia, dodajemy mąkę ciągle mieszając, aż składniki się połączą, a ciasto będzie odstawać od brzegów. Studzimy. Rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni Rozbijamy jajka, ubijamy i dodajemy do masy w garnku. Mieszamy, aż składniki się połączą Na blaszce do pieczenia kładziemy papier do pieczenia i z masy formujemy 2 prostokąty równej wielkości. ok 25×30 Masę kładziemy, starając się robić lekkie fale. Każdy prostokąt pieczemy ok 30 min. MASA: 0,5l mleka gotujemy z cukrem i cukrem waniliowym W tym czasie jajka miksujemy z resztą mleka dodając mąkę pszenną i ziemniaczaną. Dodajemy to do zagotowanego mleka. Mieszamy aż powstanie gęsty budyń- studzimy, aby było lekko ciepłe i miksujemy z miękkim masłem. Masę wylewamy na jeden prostokąt ciasta, ułożony falami do góry. Na to przykładamy drugi, tak aby fale były na górze i posypujemy cukrem pudrem