kiad

kiad

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 48]

Karpatka domowa

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Pyszne kruche ciasto przełożone masą budyniową

Karpatka domowa Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Karpatka domowa

 

  • na ciasto:
  • 5 jaj
  • 200 g mąki
  • 250 ml wody
  • 100 g masła
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

 

 

Sposób przygotowania:

Karpatka domowa
Do garnka wlewamy wodę i wsypujemy sól. Mieszamy Wrzucamy do tego masło i gotujemy do rozpuszczenia, dodajemy mąkę ciągle mieszając, aż składniki się połączą, a ciasto będzie odstawać od brzegów. Studzimy. Rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni Rozbijamy jajka, ubijamy i dodajemy do masy w garnku. Mieszamy, aż składniki się połączą Na blaszce do pieczenia kładziemy papier do pieczenia i z masy formujemy 2 prostokąty równej wielkości. ok 25×30 Masę kładziemy, starając się robić lekkie fale. Każdy prostokąt pieczemy ok 30 min. MASA: 0,5l mleka gotujemy z cukrem i cukrem waniliowym W tym czasie jajka miksujemy z resztą mleka dodając mąkę pszenną i ziemniaczaną. Dodajemy to do zagotowanego mleka. Mieszamy aż powstanie gęsty budyń- studzimy, aby było lekko ciepłe i miksujemy z miękkim masłem. Masę wylewamy na jeden prostokąt ciasta, ułożony falami do góry. Na to przykładamy drugi, tak aby fale były na górze i posypujemy cukrem pudrem
Karpatka domowa
Etap 1 Upieczone ciasto ma być faliste i rumiane
Karpatka domowa
Etap 2 Gotowe posypujemy cukrem pudrem!
Karpatka domowa
Etap 3 Kroimy kawałeczek na talerzyk. Po schłodzeniu krem będzie gęsty