Sposób przygotowania:
Karpatka Lukrecji
Zaczynamy od przygotowania budyniu na krem. Połowę mleka zagotowujemy w garnku. Do pozostałej części mleka dodajemy mąki, cukry, oraz żółtka. Mieszamy dokładnie ( ja używam miksera) i wlewamy do gotującego się mleka. Mieszamy energicznie lub zwyczajnie mikserem na wolnych obrotach. Kiedy masa zgęstnieje gotujemy jeszcze około 2-3 minutki. Przykrywamy folia spożywczą tak aby leżała ona na budyniu( nie będzie wtedy kożucha). Zostawiamy do całkowitego wystudzenia. Do miski wrzucamy margarynę, miksujemy aż będzie biała i puszysta. Nie przerywając miksowania dodajemy łyżka po łyżce budyń. Miksujemy aż uzyskamy gładziutki puszysty krem. Ciasto: Wodę zagotowujemy w garnku, dodajemy margarynę( nadal gotujemy) Kiedy margaryna już się rozpuści a woda zacznie wrzeć, dodajemy mąkę z solą i bardzo energicznie mieszamy. Masa powinna byc bardzo gęsta i odchodzić od brzegów garnka. Kiedy juz uzyskamy taka gęsta masę zestawiamy garnek z ognia. Czekamy kilka minut aż ciasto lekko przestygnie i wbijamy po jednym jajku, dokładnie miksując po każdym wbiciu. Uzyskamy gładkie ciasto dość gęste( nie dające się wylać). Prostokątną blachę wykładamy papierem do pieczenia i rozsmarowujemy połowę ciasta. Pieczemy w 200 stopniach około 20-25 minut ( aż będzie ładnie przyrumienione. To samo robimy z drugą częścią ciasta. Placki studzimy. Jeden placek kładziemy na blasze, rozsmarowujemy grubą warstwę kremu i nakładamy na niego drugi placek( wzniesieniami do góry - oba placki)Dociskamy lekko i wkładamy do lodówki na conajmniej 2h. Posypujemy cukrem pudrem.