Sposób przygotowania:
Karpatka malinowa
CIASTO:
Wodę umieszczamy na gazie. podgrzewami i dodajemy do niej margarynę i sól. Podgrzewamy całość do rozpuszczenia tłuszczu. następnie dodajemy proszek do pieczenia oraz mąkę. Całość zdejmujemy z ognia. Mieszamy całość pałką do powstania „kluski”. Gotowe ciasto powinno odchodzić od ścianek.
Tak przygotowane ciasto delikatnie studzimy. Do przestudzonego stopniowo dodajemy po jednym jajku. Ucieramy pałką ciasto około 10-15 minut. Gotowe ciasto dzielimy na 2 części. Każdą z części wykładamy na 2 przygotowane blaszki. Pieczemy oddzielnie około 20 min. Po upieczeniu placki „karpatkowe” przekładamy malinową śmietanką.
ŚMIETANKA:
Żelatynę rozpuszczamy gorącej wodzie. Następnie pozostawiamy ja do ostygnięcia. Maliny przebieram, przekładamy do miski i miksujemy. Zmiksowane przecedzamy przez sitko (by usunąć pestki). Schłodzoną śmietankę ubijamy.
Następnie słodzimy do smaku i dodajemy otrzymany sok malinowy oraz żelatynę. Całość energicznie i dokładnie miksujemy. Gotową, lekko tężejącą śmietanką przekładamy upieczone blaty karpatkowe. Ciasto odstawiamy do chłodu by śmietanka zastygła.
Wodę umieszczamy na gazie. podgrzewami i dodajemy do niej margarynę i sól. Podgrzewamy całość do rozpuszczenia tłuszczu. następnie dodajemy proszek do pieczenia oraz mąkę. Całość zdejmujemy z ognia. Mieszamy całość pałką do powstania „kluski”. Gotowe ciasto powinno odchodzić od ścianek.
Tak przygotowane ciasto delikatnie studzimy. Do przestudzonego stopniowo dodajemy po jednym jajku. Ucieramy pałką ciasto około 10-15 minut. Gotowe ciasto dzielimy na 2 części. Każdą z części wykładamy na 2 przygotowane blaszki. Pieczemy oddzielnie około 20 min. Po upieczeniu placki „karpatkowe” przekładamy malinową śmietanką.
ŚMIETANKA:
Żelatynę rozpuszczamy gorącej wodzie. Następnie pozostawiamy ja do ostygnięcia. Maliny przebieram, przekładamy do miski i miksujemy. Zmiksowane przecedzamy przez sitko (by usunąć pestki). Schłodzoną śmietankę ubijamy.
Następnie słodzimy do smaku i dodajemy otrzymany sok malinowy oraz żelatynę. Całość energicznie i dokładnie miksujemy. Gotową, lekko tężejącą śmietanką przekładamy upieczone blaty karpatkowe. Ciasto odstawiamy do chłodu by śmietanka zastygła.