Sposób przygotowania:
Karpatka mojej babci
Wodę zagotować z tłuszczem,do gotującej wody dodać szklankę mąki krupczatki,wymieszanej z proszkiem do pieczenia. Dobrze wymieszać w garnku,wystudzić! Do zimnej masy dodawać ,po jednym jajku i dobrze wyrobić mikserem.Najlepiej widełkami do piany,podzielić ciasto na 2 równe części.Wyłożyć blaszkę papierem do pieczenia, piec 2 placki każdy po 50 min w 180ºC Masło roślinne utrzeć z cukrem pudrem,ugotować budyń w 1¾ szklanki mleka wystudzić.Zimny budyń dodawać po łyżce do masy i razem ucierać, na końcu dodać sok z cytryny do smaku.Przełożyć ciasto i posypać cukrem pudrem, wymieszanym z wanilią. Smacznego.
pusieczek2@wp.pl
ptychu
shemhamforash
emef
Pozdrawiam