joaska500

joaska500

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 283]

Karpatka wg joaska500

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 3/5 głosów: 2

Moje ulubione ciasto :) Polecam jako dodatek do kawy :)

Karpatka wg joaska500

Składniki:

Karpatka wg joaska500

 

 

 

Sposób przygotowania:

Karpatka wg joaska500
Margarynę i wodę zagotowujemy w garnuszku. Gdy masło się rozpuści wsypujemy mąkę i prażymy jeszcze przez ok 3 minuty. Odstawiamy powstałą masę do wystygnięcia. Do przestudzonej masy dodajemy jajka i wyrabiamy ciasto. Dzielimy je na dwie części, rozwałkowujemy i układamy na blasze. Każdy placek pieczemy przez ok godzinę w średniej temperaturze. Należy pamiętać że nie wolno otwierać piekarnika podczas pieczenia ponieważ ciasto nam opadnie ! Krem; Pół szklanki mleka mieszamy z mąką, mąką ziemniaczaną i żółtkiem. Pozostałą część mleka zagotowujemy dodając cukier i cukier waniliowy. Gotujemy budyń wlewając wcześniej przygotowany rozczyn z mąki do gotującego się mleka. Studzimy budyń. Masło ucieramy i dodajemy je do budyniu. Całość dokładnie miksujemy. Tak przygotowanym kremem przekładamy wcześniej upieczone i wystudzone placki. Gotowe ciasto wkładamy do lodówki. Smacznego :))

Tagi:

ciasto