wsjs325

wsjs325

Kucharz
[Przepisów: 32]

karpatka wioletty

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

ten przepis dostałam od przyjaciólki i sprawdza sie zawsze.

karpatka wioletty

Składniki:

karpatka wioletty

 

  • ciasto:
  • 1 szklanka wody
  • 1/2 margaryny
  • 1 szklanka maki
  • 5 całych jaj
  • masa:
  • 1 1/2 szkl. mleka
  • 1 szkl. cukru
  • 1 szkl maki
  • 1/2 kostki masła

Sposób przygotowania:

karpatka wioletty
ciasto: wode zagotowac z margaryna, w to wsypac make cały czas mieszajac. po przestudzeniu dodac całe jaja i dobrze wymieszac. przepołowic ciasto i kazda czesc piec ponad godzine.
masa:połowe mleka zagotowac z cukrem.druga rozrobic z maka. gdy zagotuje se mleko z cukrem to wlewamy rozdrobniona make i pare minut gotujemy. po przestudzeniu dodajemy masło zółtko i dobrze wyrabiamy. smacznego. kremem przekładamy ciasto. posypujemy cukrem pudrem.

Tagi:

ciasto mak