Sposób przygotowania:
Karpatka z gruszkami
Do gotującej się wody z cukrem i goździkami dodać sok z cytryny, ćwiartki obranych gruszek i gotować około 3 minut, następnie osączyć. (Ja użyłam owoców z kompotu - wyszło również dobrze).zagotować 400 ml wody z masłem i sola, dodać mąkę, mieszając gotować do powstania zwartego ciasta.Ostudzić, dodać jajka i utrzeć na jednolitą masę. Podzielić na dwie części i upiec dwa placki w 190'C przez 25 minut.Ugotować budyń na mleku, ostudzić. Ubić pianę z białek z dodatkiem cukru pudru. Ciasto posmarować budyniem, wcisnąć w niego gruszki, przykryć pianą z białek, wstawić na 10 minut do piekarnika o temp.200'C. Ostudzić. Przykryć drugim plackiem i posypać cukrem pudrem. Robiłam to ciasto także z gotowej karpatki, jest również dobre, chociaż ma inny smak. SMACZNEGO!!!
misia53