Sposób przygotowania:
Torcik karpatkowo jabłkowy
Żółtka oddzielić od białek i utrzeć na puszystą masę z cukrem dodając po łyżce wody. Białka ubić na sztywno z cukrem waniliowym.Do miski przełożyć utarte żółtka, pianę i przesiane obie mąki z proszkiem do pieczenia.Delikatnie wszystko połączyć, wylać masę do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy.Piec w temperaturze 180 stopni 40 minut.Jabłka obrać, umyć, pokroić na kawałki i podsmażyć z wodą około 5-8 minut. Dodać rodzynki, migdały, cynamon i jeszcze chwilę smażyć. Do gorącej masy wsypać suchą galaretkę i dokładnie wymieszać. Przygotować według przepisu krem na karpatkę. Składniki na polewę roztopić na małym ogniu. Przestudzony biszkopt przekroić na trzy placki. Pierwszy ułożyć na tacy lub innym naczyniu do ciast, wyłożyć masę jabłkową. Przykryć drugim plackiem. Następnie rozsmarować krem do karpatki i przykryć ostatnim plackiem. Gotowe ciasto polać polewą i udekorować perełkami cukrowymi, posypką kolorową do ciast, kandyzowanym ananasem i wiórkami kokosowymi. Torcik wstawić do lodówki na 2-3 godziny.
jovi
eli_555
Natala1210
kasik12