kuchenny świat

kuchenny świat

Złoty Ekspert
[Przepisów: 700]

Karpatka z kremem

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Ciasto z masą budyniową. Przypominające dawne czasy i spotkania rodzinne, teraz trochę zapomniane a szkoda bo jest bardzo dobre.

Karpatka z kremem

Składniki:

Karpatka z kremem

 

  • Na ciasto
  • 1 szklanka wody
  • 1 szklanka mąki
  • 125 gram masła
  • 5 jajek
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

 

 

Sposób przygotowania:

Karpatka z kremem
Ciasto parzone: Do garnka wlać wodę i dodać masło. Gdy masło się rozpuści dodajemy mąkę. Cały czas mieszamy drewnianą łyżką aż ciasto będzie jednolite i odchodzić od garnka. Ostudzone ciasto miksować mikserem dodając po 1 jajku a na końcu dodać proszek do pieczenia. Ciasto dzielimy na dwie równe części i wykładamy do blaszki. Rozprowadzany łyżką. Pieczemy w temp.190 stopni przez 25-30 minut na złoty kolor. Studzimy. 
Krem: Do garnka wlewamy połowę mleka i dodajemy cukier, zagotowujemy. Do pozostałego mleka dodajemy żółtka, cukier waniliowy, obie mąki i miksujemy. Wlewamy do wrzącego mleka szybko mieszamy(najlepiej trzepaczką) aby nie powstały grudki. Następnie przecieramy przez metalowe sitko aby pozbyć się ewentualnych grudek. Gorący budyń miksujemy z masłem. Jeszcze ciepłą masę wykładamy na jeden blat przykrywamy drugim blatem. Wstawiamy do lodówki najlepiej na całą noc. Później posypujemy cukrem pudrem.  

Tagi:

ciasto