Sposób przygotowania:
Karpatka z kremem
Ciasto parzone: Do garnka wlać wodę i dodać masło. Gdy masło się rozpuści dodajemy mąkę. Cały czas mieszamy drewnianą łyżką aż ciasto będzie jednolite i odchodzić od garnka. Ostudzone ciasto miksować mikserem dodając po 1 jajku a na końcu dodać proszek do pieczenia. Ciasto dzielimy na dwie równe części i wykładamy do blaszki. Rozprowadzany łyżką. Pieczemy w temp.190 stopni przez 25-30 minut na złoty kolor. Studzimy.
Krem: Do garnka wlewamy połowę mleka i dodajemy cukier, zagotowujemy. Do pozostałego mleka dodajemy żółtka, cukier waniliowy, obie mąki i miksujemy. Wlewamy do wrzącego mleka szybko mieszamy(najlepiej trzepaczką) aby nie powstały grudki. Następnie przecieramy przez metalowe sitko aby pozbyć się ewentualnych grudek. Gorący budyń miksujemy z masłem. Jeszcze ciepłą masę wykładamy na jeden blat przykrywamy drugim blatem. Wstawiamy do lodówki najlepiej na całą noc. Później posypujemy cukrem pudrem.