Sposób przygotowania:
Karpatka z kremem budyniowym
CIASTO: Rozgrzewamy piekarnik do 200C. W garnku gotujemy masło z wodą i szczyptą soli. Cały czas mieszając wsypujemy przesianą wcześniej mąkę. Mieszamy do momentu aż ciasto zrobi się gładkie i zacznie odstawać od brzegów garnka. Odstawiamy do lekkiego przestudzenia.
Jajka roztrzepujemy z odrobiną soli i energicznie mieszając dodajemy do zaparzonej mąki ,aż powstanie jednolita masa. Blachę ( u mnie 22 x 30 ) wykładamy papierem do pieczenia. Połowę ciasta wyciągamy na blachę i rozprowadzamy tworząc fale. Pieczemy ok. 30 minut , odstawiamy na kratkę do wystudzenia. Tak samo postępujemy z drugim ciastem.
KREM BUDYNIOWY : 500 ml mleka gotujemy z cukrami , po chwili dodając masło. Jajka miksujemy z resztą mleka , mąką ziemniaczaną i mąką pszenną. Dodajemy do gorącego mleka zagotowanego z masłem cały czas energicznie mieszając , aż powstanie gęsty , kremowy budyń. Ciepły wylewamy na upieczone ciasto , przykrywamy drugim i obficie posypujemy cukrem pudrem. Zajadamy po ostudzeniu. Smacznego!
Jajka roztrzepujemy z odrobiną soli i energicznie mieszając dodajemy do zaparzonej mąki ,aż powstanie jednolita masa. Blachę ( u mnie 22 x 30 ) wykładamy papierem do pieczenia. Połowę ciasta wyciągamy na blachę i rozprowadzamy tworząc fale. Pieczemy ok. 30 minut , odstawiamy na kratkę do wystudzenia. Tak samo postępujemy z drugim ciastem.
KREM BUDYNIOWY : 500 ml mleka gotujemy z cukrami , po chwili dodając masło. Jajka miksujemy z resztą mleka , mąką ziemniaczaną i mąką pszenną. Dodajemy do gorącego mleka zagotowanego z masłem cały czas energicznie mieszając , aż powstanie gęsty , kremowy budyń. Ciepły wylewamy na upieczone ciasto , przykrywamy drugim i obficie posypujemy cukrem pudrem. Zajadamy po ostudzeniu. Smacznego!
czekoladka_m