Sposób przygotowania:
Karpatka z kremem budyniowym
Do garnka wlewamy wodę, dokładamy masło - zagotowujemy. Cały czas mieszając dodajemy mąkę - ponownie zagotowujemy. Gdy masa zgęstnieje zdejmujemy z ognia i pozostawiamy do przestygnięcia. Po przestudzeniu miksujemy dodając po jednym jaju. Jak jedno się wmiesza to dodajemy następne. Po wmieszaniu jaj miksujemy ciasto dalej przez minimum 10 minut pamiętając aby kręcić tylko w jedną stronę. Przetestowałam - jak kręciłam na opak to w czasie pieczenia nie robiły się ładne purchle. Ciasto dzielimy na połowę wykładamy do dwóch blaszek posmarowanych masłem roślinnym, wyrównujemy i pieczemy ok. 45 minut. Każdy placek pieczemy oddzielnie. Studzimy.W średnim garnku ucieramy jaja z cukrem i mąkami. Odstawiamy. Zagotowujemy mleko z cukrem wanilinowym i masłem roślinnym. Mieszając dodajemy do utartych żółtek i cały czas mieszając zagotowujemy. Gotujemy aż krem zgęstnieje i uzyska konsystencję budyniu.Przestudzonym kremem przekładamy upieczone placki, lekko dociskamy. Ciasto podajemy oprószone cukrem pudrem.