Sposób przygotowania:
Karpatka z kremem budyniowym
Do garnka włożyć masło , wodę , mieszając rozpuścić, wyłączyć ogień.Wsypać mąkę z proszkiem i energicznie mieszając przez 5 minut połączyć składniki.Ostudzić.Do chłodnego ciasta dodać jajka i wszystko razem zmiksować przez 5 minut, powstanie kleiste ciastko.Dwie formy o wymiarach 24X30 cm posmarować tłuszczem.Ciasto podzielić na dwie części i wysmarować formy, włożyć do piekarnika i piec przez 20 minut w temperaturze 180 stopni, ostudzić.Do garnka wlać 600 ml mleka,wsypać cukier ,dodać masło i postawić na ogniu.Pozostałą część mleka wlać do miski i rozpuścić w nim budyń, mąki i jajka, wszystko dokładnie połączyć, aby nie było grudek.Mleko w garnku doprowadzić do wrzenia i wlewać przygotowany budyń z miski ,ciągle mieszając, zagotować.Gotowym ciepłym kremem budyniowym przełożyć placki, delikatnie docisnąć.Chłodną karpatkę posypać cukrem pudrem.