Sposób przygotowania:
Karpatka z kremem waniliowym
Ciasto: Margarynę razem z wodą przekładam do garnka. Rozpuszczam. Stopniowo przesiewam mąkę. Ciasto zaparzam około 5 minut, do momentu aż będzie elastyczne i będzie odchodzić od brzegów garnka. Odstawiam do przestudzenia. Do ciasta dodaję po jednym jajku. Miksuję. Ciasto wykładam na blaszkę wysmarowaną masłem i wysypaną mąką (wymiary 35x35cm). Piekę około 30 minut w temperaturze 180 stopni. Po przestudzeniu ciasto przekrawam na pół. Z mleka odlewam 1/2 szklanki. Pozostałe mleko zagotowuję z ziarenkami wanilii i cukrem waniliowym. W odlanym mleku mieszam mąki. Masę wlewam do gotującego się mleka. Mieszam i odstawiam do przestudzenia. Masło ucieram z cukrem pudrem na puszystą masę. Stopniowo dodaję po łyżce ziemnego budyniu. Ucieram. Masę wykładam na jedno z ciast, przykrywam drugim. Wierzch ciasta oprószam cukrem pudrem.