zub3r

zub3r

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 251]

Karpatka Zub3r'a

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
  • KALORIE: 300
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Najlepsze ciasto na świecie.

Karpatka Zub3r'a Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Karpatka Zub3r'a

 

Sposób przygotowania:

Karpatka Zub3r'a
Wodę zagotowujemy z margaryną. Gdy tłuszcz się rozpuści dodajemy mąkę wymieszaną ze szczyptą soli. Dokładnie mieszając gotujemy, aż ciasto stanie się gładkie. Zdejmujemy z ognia. Studzimy. Do zimnej masy wbijamy jajka i dodajemy proszek do pieczenia. Dokładnie miksujemy. Ciasto dzielimy na dwie części, Każdą cześć równomiernie rozsmarowujemy na wyłożonej papierem do pieczenia blasze i pieczemy ok 25 minut. Pierwsze 10 minut w 200 stopniach a następnie zmniejszamy temperaturę do 170. Z mleka odlewamy pół szklanki i dodajemy do niego żółtka, cukry i mąkę. Dokładnie mieszamy. Pozostałe mleko zagotowujemy. Do gotującego się mleka dodajemy mleko z żółtkami i dokładnie mieszając gotujemy, aż powstanie gładki budyń. Studzimy. Budyń miksujemy z masłem na krem. Wystudzone placki przekładamy kremem. Schładzamy przez godzinę. Smacznego!
Karpatka Zub3r'a
Gotujemy wodę z tłuszczem i mąką na głądką masę.
Karpatka Zub3r'a
Wystudzoną masę miskujemy z jajkami i proszkiem do pieczenia.
Karpatka Zub3r'a
Ciasto dzilimy i pieczemy dwa oddzielne placki.
Karpatka Zub3r'a
Miksujemy ugotowany budyń z masłem na krem.

Tagi:

ciasto