Sposób przygotowania:
Kartacze
70 dag ziemniaków gotujemy w lekko osolonej wodzie, najlepiej kilka godzin wcześniej. Pozostałe ziemniaki obieramy, ścieramy na drobniutkiej tarce i przekładamy na ściereczkę. Następnie odciskamy sok z ziemniaków do miseczki. Musimy bardzo dobrze odcisnąć sok. Ziemniaki powinny być dość suche, żeby kartacze nam się udały. Sok z ziemniaków ostawiamy na 10- 15 minut, następnie ostrożnie go odlewamy tak, żeby została nam na dnie miseczki skrobia/ krochmal. Ugotowane ziemniaki przepuszczamy przez maszynkę do mielenia mięsa. Dodajemy do nich przetarte i wyciśnięte ziemniaki, wyrabiamy masę dodając w miarę potrzeby troszkę mąki. Mięso mielone mieszamy z posiekaną i podduszoną wcześniej cebulką. Dodajemy wszystkie przyprawy i wyrabiamy. Z masy ziemniaczanej odrywamy kawałki, formujemy placki, układamy na nich mięsny farsz i zlepiamy w podłużny kształt. Kartacze wkładamy na gotującą się wodę i gotujemy przez około 25 minut. Wody powinno być dużo w garnku, żeby kartacze mogły swobodnie się ugotować. Po ugotowaniu wyjmujemy je ostrożnie łyżką cedzakową. Boczek kroimy w kosteczkę. Cebulkę siekamy. Oba te składniki podsmażamy na niewielkiej ilości oleju i okraszamy nimi kartacze.
msewka
Ilonar2301
Mi apetytu narobiła znajoma, wrzucając zdjęcie na FB :) Ale warto było. Są pyszne.