jaNina

jaNina

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1175]

Kartoflanka na kiełbasce

  • 5
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 8

Pyszna i tania zupa pachnąca wędzonką.

Kartoflanka na  kiełbasce Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Kartoflanka na kiełbasce

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Sposób przygotowania:

Kartoflanka na kiełbasce
Kiełbaski zalewamy 1,5 l wody, dodajemy liść laurowy i ziele angielskie po czym na bardzo małym ogniu gotujemy kiełbaski nie dopuszczając do wrzenia około 20 minut. Obieramy ziemniaki. Wyjmujemy kiełbaski a w ich miejsce dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki. Gotujemy je do miękkości. Dodajemy posiekaną natkę pietruszki i lubczyku. Doprawiamy zupę solą, pieprzem do smaku . Zaprawiamy zupę kwaśną śmietanką (hartując ją uprzednio). Kroimy kiełbasę w półplasterki i dodajemy do zupy. Podajemy zupę na gorąco. Jeśli zamiast śmietanki dodajemy zakwasu żurkowego otrzymamy pyszny żurek.
Kartoflanka na  kiełbasce
Do zupy dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki.
Kartoflanka na  kiełbasce
Zaprawiamy zupę kwaśną śmietanką (hartując ją uprzednio).

Tagi:

zupa