Babcia Halinka

Babcia Halinka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2266]

Kartoflanka na styl węgierski

  • CZAS:
         
ocena: 3/5 głosów: 472

Roztopić słoninę, pokrojoną wcześniej w drobną kostkę. Włożyć makaron i

Kartoflanka na styl węgierski

Składniki:

Kartoflanka na styl węgierski

 

  • 5 dag słoniny (może być boczek)
  • makaron lebbencs lub inny - np. w kształcie dużych kwadratów albo pasków
  • 2 łyżki słodkiej papryki w proszku
  • 25 dag ziemniaków
  • sól

Sposób przygotowania:

Kartoflanka na styl węgierski
Roztopić słoninę, pokrojoną wcześniej w drobną kostkę. Włożyć makaron i podsmażać go na tłuszczu. Kiedy makaron przybierze złotobrązowy kolor, dodać dwie łyżki czerwonej, słodkiej papryki w proszku, wymieszać, dodać pokrojone w kostkę ziemniaki. Dolać wodę do gęstości tradycyjnej zupy i powoli gotować, co jakiś czas mieszając. Posolić do smaku.