Sposób przygotowania:
Kremowa kartoflanka z kurkami
Do garnka wlać 1 litr wcześniej ugotowanego rosołu, dodać kartofle pokrojone w drobną kostkę, gotowane warzywa, liść laurowy, ziele i ziarnisty pieprz, gotować 15 minut. Wyjąć liść laurowy i zmiksować warzywa za pomocą blendera. Zupę doprawić gałką muszkatałową, chilli i odrobiną soli, dodać 1 łyżkę masła, aby zupa stała sie bardziej kremowa i błyszcząca. Zagotować i wyłączyć gaz. Jeśli zupa jest za gęsta można dodać trochę rosołu. Dodać 2 łyżki śmietany do zupy i wymieszać. W między czasie jak zupa sie gotowała przygotować kurki. Mrożone kurki wsypać na patelnię i dusić do odparowania wody, wlać 1 łyżkę oliwy, doprawić je solą i pieprzem (można dodać pokruszony bulion grzybowy), dodać posiekaną natkę pietruszki i dusić ale niezbyt długo, gdyż kurki nie lubią długiego duszenia. Gotowe kurki ułożyć na środku talerza i wlać zupę krem z jednej strony, aż równomiernie spłynie wokół kurek. Posypać prażoną cebulką, ja skorzystałam z kupionej w Ikei.