Sposób przygotowania:
Kartoflanka z zacierkami i lubczykiem
Ziemniaki obrałam, umyłam, pokroiłam w kostkę. Marchew, pietruszkę, selera obrałam, umyłam, starłam na tarce o grubych oczkach. Pora umyłam, pokroiłam w drobną kosteczkę. W dużym garnku rozgrzałam masło, podsmażyłam na nim przez chwilę marchew, pora i selera, aż warzywa zmiękły. Dołożyłam pora i obrany i przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku. Zamieszałam. Dołożyłam ziemniaki, zalałam bulionem, dodałam liść laurowy i ziela angielskie, wsypałam czubatą łyżeczkę lubczyku. Doprawiłam do smaku solą i pieprzem. Gotowałam na wolnym ogniu do miękkości ziemniaków. Wrzuciłam przygotowane wcześniej zacierki (było tego solidne trzy garście), a kiedy te wypłynęły na powierzchnię, zahartowałam śmietanę kilkoma łyżkami gorącej zupy i wlałam ją do garnka. Kartoflankę podałam posypaną natką pietruszki.