Pyza

Pyza

Złoty Ekspert
[Przepisów: 988]

Kartoflanka z dodatkiem kurdybanka

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 5

na przednówku bieda - trzeba chwasty zbierać....

Kartoflanka z dodatkiem kurdybanka Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Kartoflanka z dodatkiem kurdybanka

 

  • 2 duże ziemniaki
  • 1 mała marchewka
  • 1/2 korzenia małej pietruszki
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka masła
  • 3 szklanki bulionu cielęcego
  • 1/2 łyżeczki ziarenek kminku
  • 1/4 łyżeczki świeżo mielonego pieprzu
  • 1/2 szklanki posiekanych listków bluszczyku
  • do smaku: sól

 

Sposób przygotowania:

Kartoflanka z dodatkiem kurdybanka
Ziemniaki obrałam, pokroiłam w kostkę. Wrzuciłam do wrzącego bulionu, dosypałam kminek, gotowałam 5 minut. Marchewkę i pietruszkę oczyściłam, starłam na tarce jarzynowej, cebulę pokroiłam drobno. Na patelni rozpuściłam masło, zeszkliłam cebulę i jeden ząbek posiekanego czosnku, dodałam starte warzywa, smażyłam razem 2 - 3 minuty, przełożyłam do gotujących się ziemniaków i gotowałam dalej ok. 10 minut. Na koniec dorzuciłam posiekany drugi ząbek czosnku i kurdybanek, gotowałam już tylko minutkę, doprawiłam solą do smaku. Zostawiłam zupę na kilka/kilkanaście minut pod przykryciem żeby smaki się przeniknęły.
Kartoflanka z dodatkiem kurdybanka
marchewkę i pietruszkę starłam na tarce jarzynowej
Kartoflanka z dodatkiem kurdybanka
razem z cebulką podsmażyłam na łyżce masła
Kartoflanka z dodatkiem kurdybanka
ziemniaki wrzuciłam do wrzącego bulionu i dodałam ziarenka kminku
Kartoflanka z dodatkiem kurdybanka
młodziutkie pędy bluszczyka - wstawiam to zdjęcie bo pewnie nie każdy wie jak ta roślinka wygląda