Babciagramolka

Babciagramolka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2812]

Książka Kucharska: Pyrlandia według Buni

Kartoflanka z Dublina

  • 5
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 18

Bardzo smaczna zupa rodem z Irlandii. Przepis przekazali mi znajomi którzy tam mieszkają .Podawana jest w wersji miksowanej z grzankami

Kartoflanka z Dublina

Składniki:

Kartoflanka z Dublina

 

  • 30 dag wołowiny rosołowej
  • 1 duża marchewka
  • ½ pietruszki
  • 1/8 średniego selera
  • ¼ pora
  • przyprawa do zup ( ja użyłam kostki bulionu wołowego Knorra )
  • ząbek czosnku
  • pieprz mielony
  • kminek mielony
  • ½ szklanki słodkiej śmietanki
  • 60 dag ziemniaków
  • 3 cebule
  • 5 dag boczku wędzonego
  • 5 dag utartego sera Chedar
  • sól
  • 1 litr wody
  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżka masła
  • 2 łyżki pokrojonej natki pietruszki

 

Sposób przygotowania:

Kartoflanka z Dublina
Mięso , marchew, pietruszkę i seler zalać wodą i dodać kostkę bulionową . Gotować 1 godzinę . Wyjąć mięso i warzywa . W czasie gotowania wywaru pokroić w kostkę ziemniaki , a cebulę w piórka .Smażyć je na rumiano na 2 łyżkach oleju mieszając .Pokroić bekon w kostkę i obsmażyć na rumiano. Ser utrzeć na tarce jarzynowej ( grube oczka ) Zalać wywarem i gotować 30 minut. Wlać śmietankę .Dodać masło. Doprawić do smaku solą , pieprzem i kminkiem .
Podawać posypaną utartym serem , bekonem i natką pietruszki