Sposób przygotowania:
Kartoflanka z kurkami
Grzyby dokładnie oczyściłam i wypłukałam z piasku, osączyłam dobrze na sicie. Ziemniaki obrałam, pokroiłam w kostkę. Marchewkę oskrobałam, pokroiłam w drobną kostkę. Pora po opłukaniu posiekałam w ćwierć plasterki a obraną cebulę w kosteczkę.
Ziemniaki zalałam 3 szkl. gorącej wody i gotowałam 5 min..W tym czasie na patelni rozpuściłam masło, wrzuciłam na nie cebulkę, lekko podsmażyłam i dodałam małe kurki, chwilkę smażyłam razem cały czas mieszając. Następnie dodałam marchewkę i pora, chwilę smażyłam i przełożyłam całość do garnka z podgotowanymi ziemniakami - razem gotowałam kilka minut aż ziemniaki były zupełnie miękkie. Śmietanę roztrzepałam z mąką i odrobiną soli, zahartowałam kilkoma łyżkami zupy i wlałam do garnka. Po zagotowaniu doprawiłam solą, białym pieprzem. Na koniec dodałam pietruszkę. Jeśli dla kogoś zupa będzie za gęsta to zawsze może dolać wody - my lubimy taką gęstą.
Ziemniaki zalałam 3 szkl. gorącej wody i gotowałam 5 min..W tym czasie na patelni rozpuściłam masło, wrzuciłam na nie cebulkę, lekko podsmażyłam i dodałam małe kurki, chwilkę smażyłam razem cały czas mieszając. Następnie dodałam marchewkę i pora, chwilę smażyłam i przełożyłam całość do garnka z podgotowanymi ziemniakami - razem gotowałam kilka minut aż ziemniaki były zupełnie miękkie. Śmietanę roztrzepałam z mąką i odrobiną soli, zahartowałam kilkoma łyżkami zupy i wlałam do garnka. Po zagotowaniu doprawiłam solą, białym pieprzem. Na koniec dodałam pietruszkę. Jeśli dla kogoś zupa będzie za gęsta to zawsze może dolać wody - my lubimy taką gęstą.
Babciagramolka
Pyza
elzbieta8960