Sposób przygotowania:
Kartoflanka z leśnymi grzybkami
Obieramy ziemniaki, cebulę i czyścimy grzyby. Szatkujemy drobno cebule i szklimy je na 1 łyżce masła. Grzyby kroimy w plasterki - dodajemy je do cebulki. Dusimy grzyby do miękkości. Ziemniaki kroimy w kostkę, wsypujemy je do garnka, zalewamy je 1 i 1/2 litrem bulionu lub wody (lekko osolonej) i gotujemy do miękkości. Dodajemy grzyby i lubczyk. Zagotowujemy zupę po czym zaprawiamy wiejską śmietanką. Doprawiamy zupę solą i pieprzem świeżo zmielonym. Kroimy drobno natkę pietruszki i dodajemy ją do zupy po czym zdejmujemy garnek z ognia. Podajemy od razu.
joanna3
Beatris
jaNina
Dziekuję :)
Twoja z kosteczkami wędzonymi na pewno też była pyszna!
jaNina
Teraz jesienią kartoflanka jest najlepsza moim zdaniem, bo i ziemniaczki teraz sa najlepsze!
marietta
jaNina
Dziekuję :)