jaNina

jaNina

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1175]

Kartoflanka z leśnymi grzybkami

  • 6
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Jeśli ze zwykłej kartoflanki chcesz wyczarowac pyszną, aromatyczną zupę dodaj przesmażone z cebulą na masełku grzyby leśne.

Kartoflanka z leśnymi grzybkami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Kartoflanka z leśnymi grzybkami

 

  • 500 g ziemniaków
  • grzyby leśne (250-500 g)
  • 2 średnie cebule
  • 1 łyżka masła sklarowanego
  • 1 i 1/2 litra bulionu warzywnego (lub wody)
  • sól i pieprz czarny do smaku
  • 2 łyżki wiejskiej śmietanki
  • 1 łyżeczka suszonego lubczyku
  • natka pietruszki

 

 

Sposób przygotowania:

Kartoflanka z leśnymi grzybkami
Obieramy ziemniaki, cebulę i czyścimy grzyby. Szatkujemy drobno cebule i szklimy je na 1 łyżce masła. Grzyby kroimy w plasterki - dodajemy je do cebulki. Dusimy grzyby do miękkości. Ziemniaki kroimy w kostkę, wsypujemy je do garnka, zalewamy je 1 i 1/2 litrem bulionu lub wody (lekko osolonej) i gotujemy do miękkości. Dodajemy grzyby i lubczyk. Zagotowujemy zupę po czym zaprawiamy wiejską śmietanką. Doprawiamy zupę solą i pieprzem świeżo zmielonym. Kroimy drobno natkę pietruszki i dodajemy ją do zupy po czym zdejmujemy garnek z ognia. Podajemy od razu.
Kartoflanka z leśnymi grzybkami
Grzyby czyścimy dokładnie i kroimy w plasterki
Kartoflanka z leśnymi grzybkami
Szatkujemy drobno cebule i szklimy je na 1 łyżce masła.
Kartoflanka z leśnymi grzybkami
Dusimy grzyby na masle z cebulą do miękkości.
Kartoflanka z leśnymi grzybkami
Kroimy drobno natkę pietruszki i dodajemy ją do zupy po czym zdejmujemy garnek z ognia.

Tagi:

grzyby