Sposób przygotowania:
Królewska kartoflanka
Marchewkę, pietruszkę, selera, cebulę i ziemniaki obieramy, myjemy. Kroimy je w plasterki i w kostkę. Boczek kroimy w kostkę. Na suchą patelnię wrzucamy boczek, podsmażamy go aż tłuszcz się wytopi. Wówczas dodajemy warzywa (oprócz ziemniaków), podlewamy je kilkoma łyżkami wody i dusimy pod przykryciem przez 5 minut, co jakiś czas mieszamy. Warzywa zalewamy wodą, dodajemy liść laurowy, ziele i pieprz, i gotujemy. Po około 10 minutach dodajemy ziemniaki, zupę gotujemy do miękkości warzyw. Pod koniec dodajemy bazylię i doprawiamy do smaku. Można dodać również łyżkę drobno posiekanego koperku. Zupę zdejmujemy z ognia. Śmietanę hartujemy i wlewamy do zupy, mieszamy. Podajemy ze świeżym pieczywem, Życzę smacznego :)
skuter5