Cukiereczek13

Cukiereczek13

Złoty Ekspert
[Przepisów: 651]

Królewska kartoflanka

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Kartoflanka to ulubiona zupa mojego chłopaka. Postanowiłam zrobić mu niespodziankę i ugotowałam mu prawdziwie królewską kartoflankę, z mnóstwem warzyw i boczkiem. Był nią zachwycony :-)

Królewska kartoflanka Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Królewska kartoflanka

 

Sposób przygotowania:

Królewska kartoflanka
Marchewkę, pietruszkę, selera, cebulę i ziemniaki obieramy, myjemy. Kroimy je w plasterki i w kostkę. Boczek kroimy w kostkę. Na suchą patelnię wrzucamy boczek, podsmażamy go aż tłuszcz się wytopi. Wówczas dodajemy warzywa (oprócz ziemniaków), podlewamy je kilkoma łyżkami wody i dusimy pod przykryciem przez 5 minut, co jakiś czas mieszamy. Warzywa zalewamy wodą, dodajemy liść laurowy, ziele i pieprz, i gotujemy. Po około 10 minutach dodajemy ziemniaki, zupę gotujemy do miękkości warzyw. Pod koniec dodajemy bazylię i doprawiamy do smaku. Można dodać również łyżkę drobno posiekanego koperku. Zupę zdejmujemy z ognia. Śmietanę hartujemy i wlewamy do zupy, mieszamy. Podajemy ze świeżym pieczywem, Życzę smacznego :) 
Królewska kartoflanka
Marchewkę, pietruszkę, selera, cebulę i ziemniaki obieramy, myjemy. Kroimy je w plasterki i w kostkę.
Królewska kartoflanka
Na suchą patelnię wrzucamy boczek, podsmażamy go aż tłuszcz się wytopi.
Królewska kartoflanka
Wówczas dodajemy warzywa (oprócz ziemniaków), podlewamy je kilkoma łyżkami wody i dusimy pod przykryciem przez 5 minut
Królewska kartoflanka
Po około 10 minutach dodajemy ziemniaki, zupę gotujemy do miękkości warzyw.