Sposób przygotowania:
Kartoflanka z pieczonym jabłkiem i fenkułem
Jabłka opłukać, bez obierania ze skóry pokroić na ćwiartki i usunąć gniazda nasienne.
Fenkuł oczyścić, opłukać, odciąć zielone części, resztę pokroić w kilkumilimetrowe plasterki.
Jabłka, fenkuł i czosnek w łupince ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, polać olejem, oprószyć solą, pieprzem i tymiankiem. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 30 minut w temperaturze 180 stopni.
W międzyczasie przemieszać plasterki kopru włoskiego. Ziemniaki obrać, opłukać, pokroić w kostkę. Cebulę obrać i drobno posiekać. W rondelku zeszklić cebulę na dwóch łyżkach rozgrzanego oleju, dodać ziemniaki i mieszając smażyć 5 minut. Zalać gorącą wodą, tak aby były nią zakryte, dodać liść laurowy, trochę tymianku, pieprz i sól do smaku.
Gotować aż ziemniaki zmiękną, ale nie będą się rozpadały. Upieczone jabłka obrać ze skórki, dołożyć wyciśnięte z łupinek ząbki czosnku i 3-4 łyżki miękkich ziemniaków, zmiksować ze szklanką wody i dodać do rondla z ugotowanymi ziemniakami.
Do rondla dodać również upieczony fenkuł. Zupę doprowadzić do wrzenia, w razie potrzeba dolać jeszcze gorącej wody i doprawić do smaku.
Podawać z chrupiącymi skwarkami z wędzonego boczku. Zupa najlepiej smakuje zaraz po ugotowaniu.
Fenkuł oczyścić, opłukać, odciąć zielone części, resztę pokroić w kilkumilimetrowe plasterki.
Jabłka, fenkuł i czosnek w łupince ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, polać olejem, oprószyć solą, pieprzem i tymiankiem. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 30 minut w temperaturze 180 stopni.
W międzyczasie przemieszać plasterki kopru włoskiego. Ziemniaki obrać, opłukać, pokroić w kostkę. Cebulę obrać i drobno posiekać. W rondelku zeszklić cebulę na dwóch łyżkach rozgrzanego oleju, dodać ziemniaki i mieszając smażyć 5 minut. Zalać gorącą wodą, tak aby były nią zakryte, dodać liść laurowy, trochę tymianku, pieprz i sól do smaku.
Gotować aż ziemniaki zmiękną, ale nie będą się rozpadały. Upieczone jabłka obrać ze skórki, dołożyć wyciśnięte z łupinek ząbki czosnku i 3-4 łyżki miękkich ziemniaków, zmiksować ze szklanką wody i dodać do rondla z ugotowanymi ziemniakami.
Do rondla dodać również upieczony fenkuł. Zupę doprowadzić do wrzenia, w razie potrzeba dolać jeszcze gorącej wody i doprawić do smaku.
Podawać z chrupiącymi skwarkami z wędzonego boczku. Zupa najlepiej smakuje zaraz po ugotowaniu.
1.
2.
3.
4.
5.
6.
7.
patunia87
edytaha
Ja również :)