madzik323

madzik323

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 576]

Kąski kurczaka otulone serem i bagietką

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Faszerowana bagietka kawałkami kurczaka i serem, zapiekana z masłem, czosnkiem i natką pietruszki. A wszystko to podane w formie na jeden kęs :)

Kąski kurczaka otulone serem i bagietką

Składniki:

Kąski kurczaka otulone serem i bagietką

 

Sposób przygotowania:

Kąski kurczaka otulone serem i bagietką

ETAP 1:

Kąski kurczaka otulone serem i bagietką
Pokrojoną bagietkę wydrążamy w środku z miąższu

Bagietkę kroimy na kilkucentymetrowe kawałki. Ja miałam 6 szt. W każdej wydrążamy środek tak aby zmieścić nadzienie

ETAP 2:

Kąski kurczaka otulone serem i bagietką
Pokrojone mieso przyprawiamy do smaku vegetą

Pierś z kurczaka myjemy i osuszamy papierowym ręcznikiem następnie kroimy na paski.

Najlepiej w tej samej ilości ile mamy bułek. Przyprawiamy do smaku vegetą.

ETAP 3:

Kąski kurczaka otulone serem i bagietką
Kąski mięsa smażymy z każdej strony na oleju

Mięso panierujemy w mace pszennej, następnie w rozbełtanym jajku, a na końcu w bułce tartej.

Smażymy na rozgrzanym oleju z każdej strony na rumiany kolor.

ETAP 4:

Kąski kurczaka otulone serem i bagietką
Usmażone mięso zawijamy w plasterki sera

Usmażone mięso zdejmujemy z patelni i każdy kawałek zawijamy w plasterek topionego sera.

Takie ruloniki wciskamy w wydrążone kawałki bagietki.

ETAP 5:

Kąski kurczaka otulone serem i bagietką
Pietruszkę oraz obrany czosnek siekamy

Natkę pietruszki oraz obrany czosnek drobno siekamy

ETAP 6:

Kąski kurczaka otulone serem i bagietką
Przyprawiamy solą do smaku

Roztapiamy masło, dodajemy do niego czosnek z natką pietruszki oraz szczyptą soli. Wszystko razem mieszamy.

ETAP 7:

Kąski kurczaka otulone serem i bagietką
Bułki kroimy na plastry

Bułki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i każdą polewamy masłem z przyprawami. Kroimy na plastry.

ETAP 8:

Kąski kurczaka otulone serem i bagietką
Zapiekamy 15 minut w 180 stopniach

Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 15 minut .


Tagi:

przystawki