Sposób przygotowania:
Kąski kurczaka w cieście naleśnikowym
Z udek ściągamy skórę z tłuszczem, usuwamy kości (wykorzystamy je do zrobienia "biednego" rosołu), następnie mięso kroimy na mniejsze kawałki, wkładamy do miski, dodajemy 1 łyżke marynaty czosnkowej i suszoną szałwię, doprawiamy solą i pieprzem, wlewamy 2 łyżki oliwy, mieszamy i wstawiamy do lodówki do marynowania. Następnie robimy ciasto naleśnikowe trochę gęściejsze niż na naleśniki, które doprawiamy solą i pieprzem. W cieście maczamy kawałki kurczaka i wrzucamy je na gorący tłuszcz i smażymy, oleju powinno być tyle, aby kąski były zanurzone. Możemy je po usmażeniu odsączyć na ręczniku papierowym i włożyć do szklanej miski. Ja podawałam je z sosem czosnkowym i jarzynową sałatką.