p.jola1

p.jola1

Złoty Ekspert
[Przepisów: 919]

Kąski kurczaka w cieście naleśnikowym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Kąski kurczaka w cieście naleśnikowym z szałwią

Kąski kurczaka w cieście naleśnikowym Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Kąski kurczaka w cieście naleśnikowym

 

  • 3 duże udka z kurczaka
  • 1 łyżka marynaty czosnkowej Kotanyi
  • 1 łyżka szałwii suszonej Kotanyi
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 jako
  • 1 szklanka maki
  • 1/2 szklanki mleka
  • 1/3 szklanki wody gazowanej
  • sól i pieprz do smaku
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania:

Kąski kurczaka w cieście naleśnikowym
Z udek ściągamy skórę z tłuszczem, usuwamy kości (wykorzystamy je do zrobienia "biednego" rosołu), następnie mięso kroimy na mniejsze kawałki, wkładamy do miski, dodajemy 1 łyżke marynaty czosnkowej i suszoną szałwię, doprawiamy solą i pieprzem, wlewamy 2 łyżki oliwy, mieszamy i wstawiamy do lodówki do marynowania. Następnie robimy ciasto naleśnikowe trochę gęściejsze niż na naleśniki, które doprawiamy solą i pieprzem. W cieście maczamy kawałki kurczaka i wrzucamy je na gorący tłuszcz i smażymy, oleju powinno być tyle, aby kąski były zanurzone. Możemy je po usmażeniu odsączyć na ręczniku papierowym i włożyć do szklanej miski. Ja podawałam je z sosem czosnkowym i jarzynową sałatką.
Kąski kurczaka w cieście naleśnikowym
Ja podawałam je z sosem czosnkowym i jarzynową sałatką.
Kąski kurczaka w cieście naleśnikowym
mięso kroimy na mniejsze kawałki, wkładamy do miski, dodajemy 1 łyżke marynaty czosnkowej i suszoną szałwie
Kąski kurczaka w cieście naleśnikowym
W dość gęstym cieście naleśnikowym maczamy kawałki kurczaka
Kąski kurczaka w cieście naleśnikowym
wrzucamy je na gorący tłuszcz i smażymy w głębokim oleju