MałaMi89

MałaMi89

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 280]

Kąski kurczaka w słodko-kwaśno-ostrym sosie

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Upiekłam takie kąski na obiad. Mają bardzo ciekawy posmak, Podane z kaszą gryczaną polaną sosem stanowią świetną odskocznię od codziennej kuchni.

Kąski kurczaka w słodko-kwaśno-ostrym sosie Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Kąski kurczaka w słodko-kwaśno-ostrym sosie

 

  • 1 duża pierś kurczaka
  • 10 łyżek pikantnego keczupu
  • 1 mały słoiczek (190g) dżemu śliwkowego
  • 1 cebula biała
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej
  • 1 łyżeczka szałwii
  • 1 płaska łyżeczka pieprzu mielonego
  • 2 torebki kaszy gryczanej
  • 3 łyżki oleju do smażenia

Sposób przygotowania:

Kąski kurczaka w słodko-kwaśno-ostrym sosie
Pierś kurczaka myjemy, oczyszczamy z błon i kroimy w dość duże kawałki - dużą kostkę. Cebulę obieramy, siekamy, czosnek obieramy, ale nie kroimy na mniejsze kawałki. Na patelni rozgrzewamy olej - musi być bardzo gorący! Wrzucamy kawałki kurczaka i krótko obsmażamy obracając z każdej strony) - chodzi o to, aby ściąć z zewnątrz i zamknąć pory (trwa to 1-1,5 minuty). Odsączamy z tłuszczu i przekładamy do naczynia żaroodpornego. Na pozostałym na patelni oleju złocimy cebulę, dorzucamy czosnek, dodajemy keczup, dżem i przyprawy. Dusimy razem pod przykryciem około 5 minut, co chwila mieszając. Ugotowanym sosem polewamy kurczaka i przykrywamy naczynie. Całość pieczemy około 60-70minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Kaszę gryczaną przygotowujemy wg przepisu na opakowaniu. Kąski podajemy z kaszą, polewamy sosem.
Kąski kurczaka w słodko-kwaśno-ostrym sosie
Pierś kurczaka kroimy w dość dużą kostkę
Kąski kurczaka w słodko-kwaśno-ostrym sosie
Kurczaka obsmażamy na bardzo rozgrzanym oleju
Kąski kurczaka w słodko-kwaśno-ostrym sosie
Do zrumienionej cebulki dodajemy pozostałe składniki
Kąski kurczaka w słodko-kwaśno-ostrym sosie
Uduszonym sosem polewamy kurczaka w naczyniu