Megg

Megg

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 412]

Kasza bulgur z wątróbką w czerwonym winie

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Kasza bulgur jest bardzo pożywna oraz zawiera dużo białka i błonnika. Ja podałam ją z wątróbką w czerwonym winie.

Kasza bulgur z wątróbką w czerwonym winie

Składniki:

Kasza bulgur z wątróbką w czerwonym winie

 

  • 1 szkl kaszy bulgur
  • 2 szkl wody
  • 1 łyżka oliwy
  • 40 dag wątróbki drobiowej
  • 1 cebula
  • 1 jabłko
  • 1 szkl czerwonego wina
  • majeranek
  • pieprz
  • sól

Sposób przygotowania:

Kasza bulgur z wątróbką w czerwonym winie
Kaszę przepłukać w wodzie. Wodę zagotować z szczyptą soli oraz z oliwę, a następnie wyspać do niej kaszę. Gotować 8 min, a następnie wyłączyć i przykryć grubym kocem na 10 min. W tym czasie przygotować wątróbkę, którą oczyścić, umyć i pokroić na mniejsze kawałki. Wątróbkę podsmażyć na oleju, dodać pokrojoną w kostkę cebulkę i nadal podsmażać. Dodać wino, pokrojone jabłko oraz doprawić do smaku pieprzem, solą oraz majerankiem. Całość dusić do momentu odparowania wina. Tak przygotowaną wątróbkę podawać z kaszą bulgur.