Odjazdowa Babcia

Odjazdowa Babcia

Starszy Kucharz
[Przepisów: 24]

Kasza gryczana do obiadu

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Dodatek do glownego dania zamiast ziemniakow (bardzo zdrowe)

Kasza gryczana do obiadu

Składniki:

Kasza gryczana do obiadu

 

  • Porcja na duza rodzine lub do przechowania na kilka dni.

 

Sposób przygotowania:

Kasza gryczana do obiadu
Do duzego garnka (pamietaj ze kasza znacznie zwieksza swoja ojetosc w czasie gfotowania) wsypac 2 szklanki przeplukanej kaszy gryczanej. Zalac czterema szklankami wody, posolic, dodac 1/3 kostki masla i gotowac pod przykryciem do calkowitego wchloniecia wody od czasu do czasu mieszajac.

Odstawic z ognia.

W miedzy czasie umyc seler, usunac listki i posiekac lodygi w drobna kosteczke.

Obrana cebule rowniez posiekac w kostke.

Rozgrzac na glebokiej patelni pozostale maslo i dodac seler i cebulke. Doprawic do smaku swiezo zmielonym pieprzem i sola

Smazyc do zmiekczenia, moze byc lekko przyrumienione. Usmazona cebulke i seler polaczyc z ugotowana kasza i dokladnie wymieszac. Podawac do glownego dania zamiast ziemniakow.

Swietny i zdrowy substytut.

Doskonale smakuje z gulaszami.