Babciagramolka

Babciagramolka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2812]

Kasza gryczana duszona w sosie grzybowym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 3
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Ciągle mnie zadziwia fakt, ze pozornie lekka modyfikacja w jakimś daniu powoduje, ze potrawa smakuje zupełnie inaczej. Okazuje się , że jest jeszcze trzecia możliwość- ugotowanie osobno kaszy i sosu, połączenie ich razem i duszenie w tej formie.

Kasza gryczana duszona w sosie grzybowym

Składniki:

Kasza gryczana duszona w sosie grzybowym

 

  • 10 dag kaszy gryczanej palonej (1 woreczek )
  • 1 garść ) ok. 3/4 szklanki) krajanki suszonych grzybów np. podgrzybków
  • 1 łyżka mączki grzybowej
  • 1 szklanka wody
  • 1 szklanka bulionu warzywnego
  • 1/2 szklanki słodkiej śmietanki
  • 2 łyżki mąki
  • 1 łyżka oleju
  • 3 łyżki mąki
  • pieprz mielony do smaku
  • sos sojowy grzybowy do smaku ( zamiennie może być maggi w płynie lub inna przyprawa
  • do zup i sosów w płynie )
  • sól do smaku

 

Sposób przygotowania:

Kasza gryczana duszona w sosie grzybowym
Grzyby namoczyć na noc we wrzącej wodzie. Ugotować kaszę gryczaną w osolonej wodzie ( 1 łyżeczka/1,5 l ) na sypko. Woreczek z kaszą ma być pękaty. Odcedzić i odłożyć by przestygła. Jednocześnie z gotującą się kaszą robić sos. Namoczone grzyby przelać razem z wodą z moczenia do garnuszka. Dolać bulion warzywny , wsypać mączkę grzybową i gotować na małym gazie 25 minut. Przecedzić pozostawiając wywar z gotowania. W woku lub głębokiej patelni rozgrzać olej i masło lekko je rumieniąc. Wsypać mąkę .Wymieszać. Rozprowadzić wywarem z gotowania grzybów. Dodać śmietankę. Doprawić sosem sojowym grzybowym, pieprzem i jeśli trzeba solą. Ogrzewać .Sos powinien być bardzo gęsty. Dołożyć ugotowaną kaszę gryczaną. Dokładnie wymieszać. Dusić mieszając przez ok. 10 minut by kasza wchłonęła sos i miała konsystencję risotto. Ja podaję jako samodzielne danie z kiszonym ogórkiem ( można wmieszać w nią ,, strzępki " pieczonego mięsa ).