Sposób przygotowania:
Kasza gryczana duszona w sosie grzybowym
Grzyby namoczyć na noc we wrzącej wodzie. Ugotować kaszę gryczaną w osolonej wodzie ( 1 łyżeczka/1,5 l ) na sypko. Woreczek z kaszą ma być pękaty. Odcedzić i odłożyć by przestygła. Jednocześnie z gotującą się kaszą robić sos. Namoczone grzyby przelać razem z wodą z moczenia do garnuszka. Dolać bulion warzywny , wsypać mączkę grzybową i gotować na małym gazie 25 minut. Przecedzić pozostawiając wywar z gotowania. W woku lub głębokiej patelni rozgrzać olej i masło lekko je rumieniąc. Wsypać mąkę .Wymieszać. Rozprowadzić wywarem z gotowania grzybów. Dodać śmietankę. Doprawić sosem sojowym grzybowym, pieprzem i jeśli trzeba solą. Ogrzewać .Sos powinien być bardzo gęsty. Dołożyć ugotowaną kaszę gryczaną. Dokładnie wymieszać. Dusić mieszając przez ok. 10 minut by kasza wchłonęła sos i miała konsystencję risotto. Ja podaję jako samodzielne danie z kiszonym ogórkiem ( można wmieszać w nią ,, strzępki " pieczonego mięsa ).