Editha

Editha

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 244]

Kasza gryczana z sosem grzybowym Edzi

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Pyszny sosik, a zwłaszcza z kaszą i ogóreczkiem kiszonym...mmmmm miodzio;)

Kasza gryczana z sosem grzybowym Edzi Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Kasza gryczana z sosem grzybowym Edzi

 

Sposób przygotowania:

Kasza gryczana z sosem grzybowym Edzi
Grzyby zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na ok 30 min. Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Przesmażamy na oliwie. Grzyby odcedzamy nie wylewając wody, w której się moczyły. Do zeszklonej cebulki dodajemy grzyby i przesmażamy ok 10 min. Dodajemy pieprz, sól i liście laurowe. Podlewamy wodą, w której się moczyły i dusimy ok 1,5 godzinki, cały czas uzupełniając płyn. Do śmietany wlewamy wywar z duszonych grzybów i mieszamy, aby nam się nie zważyła. Dodajemy do grzybów i dusimy jeszcze ok 20 min. Na końcu zaciągamy (jeśli istnieje taka potrzeba) łyżką mąki rozrobioną w wodzie. Kaszę gotujemy w 2 szklankach wody, z dodatkiem łyżki masła na sypko.
Kasza gryczana z sosem grzybowym Edzi
Grzyby łamiemy na mniejsze kawałki i zalewamy wrzatkiem
Kasza gryczana z sosem grzybowym Edzi
Cebulkę przesmażamy na oliwie, dodajemy grzybki i smażymy całość
Kasza gryczana z sosem grzybowym Edzi
Śmietanę mieszamy z bulionem z duszenia grzybów
Kasza gryczana z sosem grzybowym Edzi
Do duszonych grzybów dajemy śmietanę i dusimy ok 20 min