Sposób przygotowania:
Kasza gryczana z sosem grzybowym Edzi
Grzyby zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na ok 30 min. Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Przesmażamy na oliwie. Grzyby odcedzamy nie wylewając wody, w której się moczyły. Do zeszklonej cebulki dodajemy grzyby i przesmażamy ok 10 min. Dodajemy pieprz, sól i liście laurowe. Podlewamy wodą, w której się moczyły i dusimy ok 1,5 godzinki, cały czas uzupełniając płyn. Do śmietany wlewamy wywar z duszonych grzybów i mieszamy, aby nam się nie zważyła. Dodajemy do grzybów i dusimy jeszcze ok 20 min. Na końcu zaciągamy (jeśli istnieje taka potrzeba) łyżką mąki rozrobioną w wodzie. Kaszę gotujemy w 2 szklankach wody, z dodatkiem łyżki masła na sypko.