jaNina

jaNina

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1175]

Kasza gryczana z cukinią.

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Smaczne i zdrowe danie wegetariańskie - chrupiąca i wilgotna cukinia z tymiankiem na kaszy gryczanej.

Kasza  gryczana z cukinią. Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Kasza gryczana z cukinią.

 

  • 20 dag kaszy gryczanej
  • 1duża cebula
  • 2 łyżki białego półsłodkiego wina
  • 2 niewielkie cukinie
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku
  • sól, pieprz do smaku
  • 2 łyżki oleju roślinnego
  • pikantny sos pomidorowy

 

 

 

 

 

 

Sposób przygotowania:

Kasza gryczana z cukinią.
Nastawiamy kaszę wg przepisu na opakowaniu (w zależności jaką kaszę używamy), by ugotować ją na sypko. Na rozgrzanym oleju przesmażamy posiekaną cebulę pokrojoną w półplasterki (obraną uprzednio)Dodajemy tymianek i pokrojoną w cieniutkie paseczki cukinię (możemy też zetrzeć ją na specjalnej tarce). Przesmażamy wszystko jeszcze chwilę , skrapiamy winem, doprawiamy solą i pieprzem - dusimy kilka minut. Podajemyuprażoną kaszę razem z cukinią przesmażoną z cebulą i udekorowaną pikantnym sosem pomidorowym.
Kasza  gryczana z cukinią.
Przesmażamy wszystko z dodatkiem tymianku i odrobiny wina.
Kasza  gryczana z cukinią.
Dekorujemy kaszę z cukinią ostrym sosem pomidorowym.