jaNina

jaNina

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1175]

Kasza gryczana z kaczą nutą

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

To kasza z mięsem z kaczki smażona na kaczym tłuszczu.

Kasza gryczana z kaczą nutą Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Kasza gryczana z kaczą nutą

 

  • 1 miseczka obranego mięsa rosołowego z kaczki
  • 1 cebula
  • 150 g płatków z kaszy gryczanej
  • 2 łyżki tłuszczu kaczego
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • sól i pieprz czarny do smaku

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Sposób przygotowania:

Kasza gryczana z kaczą nutą
Przygotowujemy kaszę wg instrukcji na opakowaniu. Dokładnie obrane mięso rosołowe z kaczki wkładamy na rozgrzany na patelni kaczy tłuszcz razem z posiekaną drobniutko cebulą. Przesmażamy przez kilka minut , aż cebulka się zeszkli po czym dodajemy kaszę. Dodajemy natkę pietruszki. Doprawiamy kaszę solą i sporą ilością pieprzu. Na małym ogniu trzymamy kaszę kilka minut. Nakładamy kaszę do małych pojemniczków - foremek. Ubijamy kaszę jak babkę z piasku po czym wykładamy na talerz. Podajemy ją z ulubioną surówką lub tą, która opisałam w poprzednim przepisie.
Kasza gryczana z kaczą nutą
Mięso z kaczki z rosołu obieramy bardzo dokładnie z kostek.
Kasza gryczana z kaczą nutą
Doprawiamy kaszę solą i sporą ilością pieprzu.
Kasza gryczana z kaczą nutą
Ubijamy kaszę jak babkę z piasku po czym wykładamy na talerz.