Babciagramolka

Babciagramolka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2812]

Kasza gryczana ,, z kurnej chaty „ :

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 9

Taką kraszoną kaszę na grzybowym smaku często robiła moja Prababcia.

Kasza gryczana ,, z kurnej chaty „ :

Składniki:

Kasza gryczana ,, z kurnej chaty „ :

 

  • 10 dag suchej kaszy prażonej ( ok. ¾ szklanki )
  • 2 średnie cebule
  • 3 łyżki drobno pokrojonego boczku ( wędzonki , bekonu )
  • garść grzybów suszonych
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka oleju
  • 1szklanka wody
  • 1,5 szklanki bulionu ( drobiowy lub warzywny )
  • sól

 

Sposób przygotowania:

Kasza gryczana ,, z kurnej chaty „ :
Grzyby zalać wodą i ugotować do miękkości .Odcedzić zachowując wywar .
W garnku o grubym dnie rozgrzać olej z masłem i wrzucić boczek . Smażyć mieszając aż się obrumieni . Dołożyć pokrojoną w piórka cebulę i dalej smażyć aż cebula się,, zeszkli „ . Grzyby pokroić drobno i wrzucić do garnka. Wlać wywar z gotowania grzybów i bulion .Zagotować i sprawdzić czy płynu nie trzeba dosolić .Przykryć i gotować na małym gazie aż kasza wchłonie płyn i będzie miękka. Odkryć , zamieszać i odparować resztę płyny. Zawinąć w koc i zostawić na 30 minut pod przykryciem by kasza ,, doszła „ i zrobiła się sypka ( można też ugotować wcześniej a potem podgrzewać podlewając kilka łyżek wody i ogrzewając kaszę by płyn wyparował ).

Podałam do ,,Zrazików ze schabu wg Babcigramolki„