superbaba4

superbaba4

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 357]

Książka Kucharska: Wszystkie sposoby na kaszę gryczaną

Kasza gryczana z pieczarkami i dynią

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Bardzo smaczne i zdrowe danie. Danie wegańskie.

Kasza gryczana z pieczarkami i dynią

Składniki:

Kasza gryczana z pieczarkami i dynią

 

 

Sposób przygotowania:

Kasza gryczana z pieczarkami i dynią
Kaszę gotujemy na sypko i odstawiamy w ciepłe miejsce ( w garnku , pod kołdrą ). Nie soliłam wody, ale jesli ktoś lubi słone potrawy to można dodać sól. Cebulę kroimy w paseczki i smażymy na złoty kolor na oleju roślinnym. Pieczarki myjemy, osuszamy i kroimy na cztery części. Dodajemy do lekko podsmażonej cebulki. Doprawiamy pieprzem, a pod koniec smażenia dodajemy odrobinę pieprzu młotkowanego. Zdejmujemy z patelni. Dynię kroimy na kawałeczki jednakowej wielkości i wkładamy na patelnię. Chwilę podsmażamy. Gdy dynia puści soki dodajemy trochę wody i wrzucamy kostkę warzywną lub zalewamy bulionem domowym . Dusimy pod przykryciem aż dynia będzie miękka, ale nie ciapowata. Na talerzyku układamy kaszę, dynię i pieczarki z cebulką. Podajemy na ciepło.