Sposób przygotowania:
Kasza gryczana z twarogiem
Kaszę odsiać, usunąć zanieczyszczenia, wsypać do naczynia, wymieszać z białkiem, wysuszyć w średnio nagrzanym piekarniku często mieszając. Do wrzącej, osolonej wody dodać tłuszcz i kaszę, zagotować mieszając. Następnie przykryć, wstawić do średnio nagrzanego piekarnika na dwie godziny mieszając od czasu do czasu widelcem. Zamiast piec w piekarniku kaszę można ugotować na parze wstawiając przykryty garnek z kaszą do większego naczynia z wrzącą wodą i gotować. Wyparowaną wodę w naczyniu uzupełniać. Cebulę obrać, opłukać, pokrajać w kostkę, usmażyć, wymieszać ze zmielonym serem twarogowym i kaszą, doprawić do smaku. Do wysmarowanego tłuszczem i posypanego tartą bułką naczynia żaroodpornego nałożyć przygotowaną kaszę, wyrównać powierzchnię, polać doprawioną śmietaną i zapiec.
Doro
Bahus
Babciagramolka