Bahus

Bahus

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 624]

Kasza gryczana z twarogiem

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 6

No danie do wykwintnych nie należy ale można się w nim zakochać ;)

Kasza gryczana z twarogiem

Składniki:

Kasza gryczana z twarogiem

 

  • 25 dag kaszy gryczanej,
  • 500 ml wody,
  • 2 dag tłuszczu,
  • 0.5 białka,
  • 10 dag cebuli,
  • tłuszcz do cebuli,
  • 25 dag sera twarogowego,
  • 150 ml śmietany (gęstej),
  • tłuszcz i tarta bułka do naczynia,
  • sól, pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

Kasza gryczana z twarogiem
Kaszę odsiać, usunąć zanieczyszczenia, wsypać do naczynia, wymieszać z białkiem, wysuszyć w średnio nagrzanym piekarniku często mieszając. Do wrzącej, osolonej wody dodać tłuszcz i kaszę, zagotować mieszając. Następnie przykryć, wstawić do średnio nagrzanego piekarnika na dwie godziny mieszając od czasu do czasu widelcem. Zamiast piec w piekarniku kaszę można ugotować na parze wstawiając przykryty garnek z kaszą do większego naczynia z wrzącą wodą i gotować. Wyparowaną wodę w naczyniu uzupełniać. Cebulę obrać, opłukać, pokrajać w kostkę, usmażyć, wymieszać ze zmielonym serem twarogowym i kaszą, doprawić do smaku. Do wysmarowanego tłuszczem i posypanego tartą bułką naczynia żaroodpornego nałożyć przygotowaną kaszę, wyrównać powierzchnię, polać doprawioną śmietaną i zapiec.