Sposób przygotowania:
Kasza gryczana z warzywami
Kaszę zagotować według przepisu na opakowaniu. W tym czasie umyć pieczarki, pokroić w plastry bądź w kostkę i podsmażać na łyżce oliwy. Obraną cebulę poszatkować, obraną marchewkę zetrzeć na tarce o drobnych oczkach, paprykę pokroić w kosteczkę i wszystko dodać do pieczarek. Wsypać siemię, lubczyk i zioła prowansalskie. Podsmażać na najmniejszym ogniu przez ok. 10 minut. Gdy kasza będzie już ugotowana, odcedzić ją i dodać do reszty składników, doprawić i podsmażać jeszcze przez kilka minut. Na koniec wyłączyć ogień, dodać przeciśnięty lub drobno posiekany czosnek, wymieszać i przykryć na ok. 5 minut. Podawać według uznania np. zamiast ziemniaków do mięs, z sosami bądź jako samodzielne jarskie danie.
evita0007