Mniam1

Mniam1

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 866]

Kasza jaglana z jabłkami

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 12

Zapiekana kasza jaglana z jabłkami i polewą śmietanową z wanilią. Danie powstało coś na wzór ryżu z jabłkami, ale jest delikatniejsze i bardziej wartościowe dzięki kaszy jaglanej.

Kasza jaglana z jabłkami Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Kasza jaglana z jabłkami

 

Sposób przygotowania:

Kasza jaglana z jabłkami

ETAP 1:

Kasza jaglana z jabłkami
Starte jabłka przyprawić cynamonem i cukrem do smaku.

Kaszę jaglaną wypłukać dokładnie w zimnej wodzie i przed gotowaniem sparzyć wrzątkiem. W ten sposób pozbędziemy się goryczki. Kaszę gotować w mleku ze szczyptą soli przez około 15min na minimalnym ogniu, aż będzie miękka. Przestudzić.

Jabłka obrać i zetrzeć na tarce jarzynowej. Wymieszać z cynamonem i cukrem trzcinowym. Z cukru można zrezygnować, jeżeli jabłka są bardzo słodkie.

ETAP 2:

Kasza jaglana z jabłkami
Połowę waniliowej śmietany wymieszać z kaszą jaglaną.

Śmietanę wymieszać z cukrem waniliowym i połowę wlać do przestudzonej kaszy jaglanej. Dokładnie wymieszać.

ETAP 3:

Kasza jaglana z jabłkami
Na kaszę rozsmarować warstwę startych jabłek.

Połowę kaszy wyłożyć na dno formy (20x20cm) wysmarowanej masłem i wyrównać. Rozsmarować warstwę jabłek z połowy porcji, resztę kaszy i znów jabłka. Każda warstwa powinna być rozłożona równo po całej powierzchni.

ETAP 4:

Kasza jaglana z jabłkami
Na wierzchu rozsmarować równomiernie waniliową śmietanę.

Na wierzch wylać waniliową śmietanę i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180*C. Piec przez 30min. Smacznego :)