gosia p.

gosia p.

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1316]

Klopsiki z kaszą

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 7
         
ocena: 4/5 głosów: 6

Klopsiki z dodatkiem kaszy jęczmiennej podaję na obiad z ziemniakami i surówką. Polecam - mają fajny smak.

Klopsiki z kaszą

Składniki:

Klopsiki z kaszą

 

Sposób przygotowania:

Klopsiki z kaszą

ETAP 1:

Klopsiki z kaszą
Kaszę jęczmienną gotujemy w wodzie, aż napęcznieje.

Kaszę (najlepiej ugotować cały woreczek i potem oddzielić połowę) wkładamy do garnka, zalewamy wodą i gotujemy z dodatkiem kostki rosołowej, aż napęcznieje. Odcedzamy i studzimy.

ETAP 2:

Klopsiki z kaszą
Do mięsa mielonego dodajemy przyprawy i dokładnie mieszamy.

Mięso mielone przekładamy do miski i dodajemy przyprawy do smaku (wymienione w składnikach). Dokładnie mieszamy - wyrabiamy.

ETAP 3:

Klopsiki z kaszą
Do przyprawionego mięsa dodajemy ugotowaną, zimną kaszę.

Następnie dodajemy kaszę i jeszcze raz mieszamy.

ETAP 4:

Klopsiki z kaszą
Po wymieszaniu mięsa z kaszą formujemy klopsiki.

Formujemy klopsiki.

ETAP 5:

Klopsiki z kaszą
Klopsiki panierujemy - obtaczamy w bułce tartej.

Po czym obtaczamy je w bułce tartej.

ETAP 6:

Klopsiki z kaszą
Klpsiki obtoczone w panierce smażymy na rozgrzanym tłuszczu.

Smażymy na rozgrzanym tłuszczu na złoty kolor.

Tagi:

kasza klopsiki