niska1

niska1

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 102]

Kasza perłowa z warzywami i serem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Ta wspaniała zapiekanka z kaszy perłowe pełna zdrowych warzyw z odrobiną koperku, pod pierzynką serową świetna jako samodzielne danie.

Kasza perłowa z warzywami i serem

Składniki:

Kasza perłowa z warzywami i serem

 

  • 2 szklanki kaszy perłowej
  • 1 mała cebulka
  • 1mała pora
  • 1 marchewka
  • 1 mała pietruszka
  • kawałek selera
  • 1 łyżka posiekanego koperku
  • 2 łyżki masła
  • sól
  • pieprz
  • 300 gram sera

Sposób przygotowania:

Kasza perłowa z warzywami i serem
2 szklanki kaszy perłowej gotujemy w 4 szklankach wody z dodatkiem soli, gotując mieszamy aby kasza się nie przypaliła.
W tym czasie jak się gotuje kasza myjemy warzywa, obieramy i kroimy w plasterki,pokrojone warzywa wkładamy do rondelka z rozpuszczonym masłem i lekko przysmażamy mieszając by się nie przypaliły.
Do ugotowanej kaszy dodajemy warzywa i połowę startego sera oraz koperek, sól,pieprz i wszystko razem dokładnie mieszamy.
Gotową masę wykładamy do naczynia do zapiekania i posypujemy resztą startego sera,tak przygotowaną zapiekankę wstawiamy do nagrzanego piekarnika i zapiekamy ok. 30-35 min.
Podajemy jako samodzielne danie lub jako dodatek do mięsa wołowego lub wieprzowego.