Sathi

Sathi

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 59]

Kasza, twaróg i soczewica w pierogach

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Nasze twarogowe pierożki na słono - z kaszą, soczewicą i dodatkiem cebulki. Mniam, pycha!

Kasza, twaróg i soczewica w pierogach Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Kasza, twaróg i soczewica w pierogach

 

  • Na ciasto:
  • 400 g mąki orkiszowej jasnej
  • około 150 ml przegotowanej wody
  • sól
  • Na farsz:
  • 1/2 szklanka ugotowanej kaszy jaglanej (w 2 szklankach osolonej wody; wg. przepisu na opakowaniu)
  • 2 łyżki ugotowanej soczewicy czerwonej (wg przepisu na opakowaniu)
  • 100 g twarogu półtłustego
  • pół cebuli
  • 2 łyżki masła
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania:

Kasza, twaróg i soczewica w pierogach
Pół cebuli drobno kroimy i przesmażamy na łyżce masła, na patelni. Delikatnie, aby zachowała co najwyżej lekko żółty kolor. Ugotowaną wcześniej (i ostudzoną) kaszę oraz soczewicę mieszamy, dodając rozdrobniony twaróg i przesmażoną (również ostudzoną) cebulę. Doprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy wszystko ze sobą - i farsz gotowy. Teraz ciasto: mąkę mieszamy z solą, dodajemy wody. Ciasto wyrabiamy. Gotowe możemy podzielić na kilka mniejszych części. Jedną rozwałkowywać na stole i wykrawać krążki na pierożki, a resztę pozostawić w misce i przykryć ściereczką - aby nie obsychało. Z rozwałkowanego dość cienko ciasta wycinamy (np. szklanką) kółka, nakładamy farsz, składamy na pół i lepimy pierożki dociskając brzegi. Uformowane pierożki wrzucamy do garnka z gotującą się, wrzącą (i osoloną) wodą. Od chwili gdy wypłyną na powierzchnię gotujemy jeszcze 2-3 minuty i wyciągamy na talerzyk. Smacznego!Ps. Gotowe pierożki można oczywiście polać rozpuszczonym masełkiem z dodatkiem np. przesmażonej, drobno posiekanej cebulki. ;)
Kasza, twaróg i soczewica w pierogach
Cebulkę drobno kroimy i przesmażamy na maśle - uwaga
Kasza, twaróg i soczewica w pierogach
delikatnie
Kasza, twaróg i soczewica w pierogach
nie za mocno!
Kasza, twaróg i soczewica w pierogach
W garnku mieszamy wszystkie składniki potrzebne na farsz.