Sposób przygotowania:
Kasza, twaróg i soczewica w pierogach
Pół cebuli drobno kroimy i przesmażamy na łyżce masła, na patelni. Delikatnie, aby zachowała co najwyżej lekko żółty kolor. Ugotowaną wcześniej (i ostudzoną) kaszę oraz soczewicę mieszamy, dodając rozdrobniony twaróg i przesmażoną (również ostudzoną) cebulę. Doprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy wszystko ze sobą - i farsz gotowy. Teraz ciasto: mąkę mieszamy z solą, dodajemy wody. Ciasto wyrabiamy. Gotowe możemy podzielić na kilka mniejszych części. Jedną rozwałkowywać na stole i wykrawać krążki na pierożki, a resztę pozostawić w misce i przykryć ściereczką - aby nie obsychało. Z rozwałkowanego dość cienko ciasta wycinamy (np. szklanką) kółka, nakładamy farsz, składamy na pół i lepimy pierożki dociskając brzegi. Uformowane pierożki wrzucamy do garnka z gotującą się, wrzącą (i osoloną) wodą. Od chwili gdy wypłyną na powierzchnię gotujemy jeszcze 2-3 minuty i wyciągamy na talerzyk. Smacznego!Ps. Gotowe pierożki można oczywiście polać rozpuszczonym masełkiem z dodatkiem np. przesmażonej, drobno posiekanej cebulki. ;)
rozaczerwona30
Sathi
Dziękuję i polecam spróbować - nawet dziś były u nas na obiad. :)