Babcia Halinka

Babcia Halinka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2266]

Kasza zapiekana ze śliwkami

         
ocena: 3/5 głosów: 1170

Kaszę opłukać, osączyć, włożyć do wrzącej osolonej wody, dodać masło,

Kasza zapiekana ze śliwkami

Składniki:

Kasza zapiekana ze śliwkami

 

 

 

 

  • 10 dag cukru

 

  • opakowanie cukru waniliowego

Sposób przygotowania:

Kasza zapiekana ze śliwkami
Kaszę opłukać, osączyć, włożyć do wrzącej osolonej wody, dodać masło, zamieszać i gotować pod przykryciem na wolnym ogniu. Gdy kasza wchłonie wodę, zmniejszyć ogień i dogotować (około 45 mm), najlepiej na płytce ochronnej. Śliwki opłukać, namoczyć, a następnie ugotować do miękkości w tej samej wodzie, w której się moczyły. Wyjąć, osączyć i, po usunięciu pestek, pokroić na ćwiartki. Żaroodporne naczynie wysmarować tłuszczem, wysypać tartą bułką i ułożyć w nim warstwami na przemian kaszę i śliwki. Pierwszą i ostatnią warstwę powinna stanowić kasza. Potrawę wstawić do piekarnika i zapiec, aż wierzch się zrumieni. Po wyjęciu z pieca posypać cukrem waniliowym. 100 g 215 kcal.