Sposób przygotowania:
Kasza zapiekana ze śliwkami
Kaszę opłukać, osączyć, włożyć do wrzącej osolonej wody, dodać masło, zamieszać i gotować pod przykryciem na wolnym ogniu. Gdy kasza wchłonie wodę, zmniejszyć ogień i dogotować (około 45 mm), najlepiej na płytce ochronnej. Śliwki opłukać, namoczyć, a następnie ugotować do miękkości w tej samej wodzie, w której się moczyły. Wyjąć, osączyć i, po usunięciu pestek, pokroić na ćwiartki. Żaroodporne naczynie wysmarować tłuszczem, wysypać tartą bułką i ułożyć w nim warstwami na przemian kaszę i śliwki. Pierwszą i ostatnią warstwę powinna stanowić kasza. Potrawę wstawić do piekarnika i zapiec, aż wierzch się zrumieni. Po wyjęciu z pieca posypać cukrem waniliowym. 100 g 215 kcal.